Wykonanie
Owoce to bez wątpienia jedna z rzeczy, za które uwielbiam lato :)
Owoce goszczą więc u mnie w każdej formie zarówno na deser jak i na obiad na słodko. Tym razem powstały pierogi w wersji owocowej kolejny z letnich smaków dzieciństwa :)
0,5 kg
mąkiszklanka ciepłej
wodyłyżka
oleju0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli500 g
jagódcukierMąkę przesiać przez sito razem z
sodą, dodać szczyptę
soli i
olej. Dolać ciepłą
wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.
Na każde kółko nakładać około łyżeczkę
jagód i posypywać
cukrem. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.W dużym garnku zagotować
wodę z odrobiną
oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna
wodą.
Najlepiej smakują polane
jogurtem naturalnym i posypane
cukrem.