Wykonanie
Podczas porannego biegu przyszło mi do głowy że upiekę
ciastka. Wymyśliłam sobie w głowie co i jak, jak mają wyglądać i z jakich składników się składać. Po powrocie zabrałam się do pracy. Wyszły trochę inne niż w mojej głowie ( w mojej głowie były ładniejsze ;D, ale smak rewelacja! Nie wiem jak to jest, ale jak coś nie wygląda rekompensuje to smakiem.
Ciastka wyszły bardzo
orzechowe, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam
ciasteczkowym skrytożercom!Składniki:140 g
mąki jaglanej140 g
mąki orkiszowej130 g mielonego
cukru trzcinowego50 g
wiórków kokosowych260 g
masła orzechowego z kawałkami
orzechów2
jajka40 ml zimnej
wody1/2 łyżeczki
sody2
banany50 g
gorzkiej czekoladyNa stolnice wsyp
mąki,
cukier, wiórki, dodaj
masło,
jajka,
wodę i
sodę. Całość zagnieć, niech wszystkie składniki się połączą. Urywaj kawałek ciasta wielkości
orzecha włoskiego. Kulaj w dłoni kulkę, którą następnie spłaszcz. Połóż na foremkę a na środku ciasta ułóż plasterek
banana. Ciasta piecz około 13-15 minut w 180*C. Po przestudzeniu zrób na
ciastku esy-floresy z rozpuszczonej
czekolady.*
Mąkę jaglaną możesz zastąpić orkiszową.