Wykonanie
Najlepsze ciasto
bananowe, jakie dotychczas upiekłam. Porządnie nafaszerowane
orzechami laskowymi,
skórką pomarańczową i
gorzką czekoladą. Sprawdzi się na co dzień - na drugie śniadanie, podwieczorek czy piknik, ale też na specjalne okazje. Polecam! :)
źródło przepisu: www.malacukierenka.pl(podaję ze swoimi zmianami)4 bardzo dojrzałe
banany (nawet przejrzałe)3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 1/2 szklanki
mąki lub szklanka
mąki i 1/2 szklanki mielonych
orzechów laskowychłyżeczka
sody oczyszczonejjajko50g roztopionego
masłaszklanka
orzechów laskowych1/2 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1/2 szklanki
groszków z
gorzkiej czekoladymielone
orzechy laskowe do posypania foremkiWymieszać
mąkę (ew.
mąkę i
orzechy) z
sodą. W drugiej misce rozgnieść widelcem
banany, wsypać
cukier, wymieszać. Dodać
mąkę,
jajko,
masło,
bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej
masłem i posypanej mielonymi
orzechami laskowymi (można zastąpić
mąką lub
bułką tartą).Piec około 80 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu, na najniższej półce piekarnika), ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.Smacznego!
***