Wykonanie
Bardzo dobre, wilgotne ciasto w smaku przypominające babkę z dodatkiem
jabłek.Składniki:5
jajek1 szklanka
cukru3 szklanki przesianej
mąki100 ml
oleju400 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku1 łyżeczka
sody5-6 małych
jabłekpłatki migdałowe do posypaniaForma keksówkaFormę wykładamy pergaminem, na środku wzdłuż układamy obrane, pokrojone na ćwiartki
jabłka.
Jajka ubijamy gdy będą już podbite wsypujemy pomalutku
cukier. Ubijamy do momentu jego rozpuszczenia (pod palcami nie możemy wyczuwać grudek
cukru). Zmniejszamy obroty wlewamy
olej, następnie
jogurt. Gdy całość będzie już połączona pomalutku wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą. Ciasto wylewamy na
jabłka, posypójemy
płatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy a przed podaniem możemy oprószyć
cukrem pudrem.