Wykonanie
Nie mam czasu na nic. Wstaje o 7 piekę babeczki przed wyjściem do szkoły. Nawet wieczorami nie
mogę się do tego zabrać, ponieważ boję się, że usnę przy książkach, a wstawione słodkości ulegną spaleniu. Jednak muszę się zmobilizować i zwiększyć ilość dodawanych postów, ponieważ zauważyłam, że odwlekam dodanie przepisu z dnia na dzień, co nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Przepraszam was za to bardzo, ale do 24.12 tak to może wyglądać :cDzisiaj macie poranne muffinki, idealne na drugie śniadanie :)Składniki:/przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne"/250g
jabłek2 łyżki
soku z cytryny250g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyjajko70g
cukru (w przepisie 150g)1 torebka
cukru waniliowego80ml
oleju250g
jogurtu naturalnego14 papierowych foremek do ciastaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do muffinek.
Jabłka umyć, obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i skropić
sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Jajko rozbełtać.
Cukier,
cukier waniliowy,
olej,
jogurt, kostki
jabłka oraz
jajko dodać do
mąki i wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremek i równo rozsmarować.Muffinki piec około 30 min na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika. Upieczone muffinki zostawić na 5 minut w formie, aby ciasto odpoczęło, następnie wyjąć z formy i ostudzić.Podałam obsypane
cukrem pudrem.