Wykonanie
Za oknem piękna, złota jesień i zamarzyło mi się dzisiaj coś o
słonecznym, jesiennym smaku...A że nic nie kojarzy mi się bardziej z tą
porą roku niż
jabłka, propozycją na dziś są muffiny właśnie z tymi
owocami.Muffiny te nie są bardzo słodkie, za to wypełnione
owocami i delikatnym aromatem
wanilii.Ja, aby dodać im nieco więcej
słodyczy, obsypałam je startą
mleczną czekoladą i to był strzał w dziesiątkę.Przepis - z lekkimi modyfikacjami - pochodzi z książeczki "Muffiny", który serdecznie polecam! :)Składniki na 14 sztuk:14 papilotek250 g
jabłek2 łyżki
soku cytrynowego250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajko100 g
cukru1 op.
cukru waniliowegokilka kropel
olejku waniliowego80 ml
oleju roślinnego250 g
jogurtu naturalnegoDodatkowo:2 kostki startej na tarce
mlecznej czekoladyWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Papilotki umieszczamy w zagłębieniach formy na muffiny.Myjemy
jabłka, obieramy, przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobna kostkę.Skrapiamy
sokiem z cytryny.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną.
Jajko rozmącamy, mieszamy z
cukrem,
olejem,
jogurtem,
cukrem waniliowym,
olejkiem waniliowym pokrojonymi
jabłkami, następnie z mączną mieszanką - wszystko łączymy za pomocą łyżki, bądź silikonowej szpatułki.
Papilotki napełniamy
ciastem - można prawie do pełna, niewiele urosną - wygładzamy na wierzchu. Pieczemy około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 5 minut w formie, następnie studzimy zupełnie na metalowej kratce.No i przysłowiowa kropka nad "i"... gotowe muffiny obsypujemy startą na tarce
mleczną czekoladą. Im więcej, tym lepiej... idealnie komponuje się z
jabłkowo-
waniliowym aromatem.Smacznego! ;)