ßßß Cookit - przepis na Wykwintne muffiny z jabłkami

Wykwintne muffiny z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Za oknem piękna, złota jesień i zamarzyło mi się dzisiaj coś o słonecznym, jesiennym smaku...
A że nic nie kojarzy mi się bardziej z tą porą roku niż jabłka, propozycją na dziś są muffiny właśnie z tymi owocami.Muffiny te nie są bardzo słodkie, za to wypełnione owocami i delikatnym aromatem wanilii.Ja, aby dodać im nieco więcej słodyczy, obsypałam je startą mleczną czekoladą i to był strzał w dziesiątkę.
Przepis - z lekkimi modyfikacjami - pochodzi z książeczki "Muffiny", który serdecznie polecam! :)
Składniki na 14 sztuk:
14 papilotek
250 g jabłek
2 łyżki soku cytrynowego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
80 ml oleju roślinnego
250 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
2 kostki startej na tarce mlecznej czekolady
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Papilotki umieszczamy w zagłębieniach formy na muffiny.
Myjemy jabłka, obieramy, przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobna kostkę.Skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Jajko rozmącamy, mieszamy z cukrem, olejem, jogurtem, cukrem waniliowym, olejkiem waniliowym pokrojonymi jabłkami, następnie z mączną mieszanką - wszystko łączymy za pomocą łyżki, bądź silikonowej szpatułki.
Papilotki napełniamy ciastem - można prawie do pełna, niewiele urosną - wygładzamy na wierzchu. Pieczemy około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 5 minut w formie, następnie studzimy zupełnie na metalowej kratce.
No i przysłowiowa kropka nad "i"... gotowe muffiny obsypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Im więcej, tym lepiej... idealnie komponuje się z jabłkowo-waniliowym aromatem.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/wykwintne-muffiny-z-jabkami.html