Wykonanie
Kiedyś na zaprzyjaźnionym blogu zobaczyłam ten przepis to wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa i wiedziałam, że muszę kupić maszynkę i je upiec. Młodsze pokolenie pewnie się nie orientuje, ale orzeszki w latach 80-90 były bardzo popularne w szczególności piekli je na wesela albo większe uroczystości. Ja upiekłam je na Wielkanoc i uwierzcie mi prawie wszystkie orzeszki zjadły dzieci, jest w nich coś takiego, że dzieciaki nie mogą się im oprzeć.Składniki:4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru200 g
masła pokrojonego w kostkę2
jajka1
żółtko2 łyżki
śmietany 18%1/2 łyżeczka
sodyNadzienie:125 g
margaryny125 ml
wody3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao2,5 szklanki
mleka w proszkuForma do pieczenia orzeszkówZ podanych składników zagnieść ciasto. Formę do pieczenia orzeszków lekko natłuścić, następnie rozgrzać. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta mniej więcej wielkości
orzecha laskowego, wkładamy do zagłębienia, dociskamy i pieczemy na jasny, brązowy kolor.
Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz
mleka wkładamy do garnka, podgrzewając mieszamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypujemy
mleko. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego a następnie niewielką ilość wyciskamy do zagłębienia skorupki. Dwie połówki zlepiamy ze sobą tworząc w ten sposób orzeszka. Jeśli chcemy możemy posypać
cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Źródło