ßßß Cookit - przepis na PRL`owskie orzeszki

PRL`owskie orzeszki

nazwa

Wykonanie

Kiedyś na zaprzyjaźnionym blogu zobaczyłam ten przepis to wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa i wiedziałam, że muszę kupić maszynkę i je upiec. Młodsze pokolenie pewnie się nie orientuje, ale orzeszki w latach 80-90 były bardzo popularne w szczególności piekli je na wesela albo większe uroczystości. Ja upiekłam je na Wielkanoc i uwierzcie mi prawie wszystkie orzeszki zjadły dzieci, jest w nich coś takiego, że dzieciaki nie mogą się im oprzeć.
Składniki:
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła pokrojonego w kostkę
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczka sody
Nadzienie:
125 g margaryny
125 ml wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2,5 szklanki mleka w proszku
Forma do pieczenia orzeszków
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do pieczenia orzeszków lekko natłuścić, następnie rozgrzać. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta mniej więcej wielkości orzecha laskowego, wkładamy do zagłębienia, dociskamy i pieczemy na jasny, brązowy kolor.
Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz mleka wkładamy do garnka, podgrzewając mieszamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypujemy mleko. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego a następnie niewielką ilość wyciskamy do zagłębienia skorupki. Dwie połówki zlepiamy ze sobą tworząc w ten sposób orzeszka. Jeśli chcemy możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Źródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/04/prlowskie-orzeszki.html