ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na wielkanocny stół. Mazurków nie było u mnie przez x... lat w Wielkanoc, za to w tym roku będą trzy :) Dzisiaj zapraszam Was na mazurka czekoladowego. Przepis na niego znalazłam na blogu Feeria Smaków . Mazurek jest kruchuteńki na lekko słodkim spodzie z mocno czekoladową masą. Obydwie warstwy doskonale się uzupełniają. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
100g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić (najlepiej przy pomocy malaksera). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minium godzinę. Po tym czasie wykleić nim blachę (35x25) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (można sobie pomóc i robic to przez folię). Wstawić do nagrzanego piekarnika, ponakłuwać i piec ok 20-25 min w temp. 200 stopni na złoto. Wystudzić.
Składniki na masę:
1/2 szkl. wody
200g masła
3/4 szkl. cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
50g kakao
300g mleka w proszku (nie granulowane tylko "miałkie" np. Łaciate 26,5%)
Wodę, masło, cukry i kakao gotować cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie powoli i stopniowo nie przerywając mieszania dodawać mleko w proszku (uważać żeby się nie przypaliło i nie zbiło w grudki*). Rozpuścić go dokładnie. Gładki krem, lekko wystudzony rozsmarować na kruchym cieście (zrobić to szybko i sprawnie, gdyż krem w miarę stygnięcia robi się coraz bardziej "zwarty". Dowolnie udekorować i wystudzić.
*ja krem robiłam w thermomixie i wyszedł idealnie kremowy bez grudek. Jeśli jednak będa problemy przy jego robieniu to należy dodać odrobinę wody jeśli będzie za gęsty, lub dosypać mleka w przypadku gdyby krem był za rzadki.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/mazurek-czekoladowy.html