Wykonanie
Kolejna propozycja na wielkanocny stół. Mazurków nie było u mnie przez x... lat w Wielkanoc, za to w tym roku będą trzy :) Dzisiaj zapraszam Was na mazurka
czekoladowego. Przepis na niego znalazłam na blogu Feeria Smaków . Mazurek jest kruchuteńki na lekko słodkim spodzie z mocno
czekoladową masą. Obydwie warstwy doskonale się uzupełniają. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:300g
mąki200g zimnego
masła100g
cukru pudru2
żółtka1
jajkoszczypta
soliWszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić (najlepiej przy pomocy malaksera). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minium godzinę. Po tym czasie wykleić nim blachę (35x25) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (można sobie pomóc i robic to przez folię). Wstawić do nagrzanego piekarnika, ponakłuwać i piec ok 20-25 min w temp. 200 stopni na złoto. Wystudzić.Składniki na masę:1/2 szkl.
wody200g
masła3/4 szkl.
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)50g
kakao300g
mleka w proszku (nie granulowane tylko "miałkie" np. Łaciate 26,5%)
Wodę,
masło,
cukry i
kakao gotować cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie powoli i stopniowo nie przerywając mieszania dodawać
mleko w proszku (uważać żeby się nie przypaliło i nie zbiło w grudki*). Rozpuścić go dokładnie. Gładki krem, lekko wystudzony rozsmarować na kruchym cieście (zrobić to szybko i sprawnie, gdyż krem w miarę stygnięcia robi się coraz bardziej "zwarty". Dowolnie udekorować i wystudzić.*ja krem robiłam w thermomixie i wyszedł idealnie kremowy bez grudek. Jeśli jednak
będa problemy przy jego robieniu to należy dodać odrobinę
wody jeśli będzie za gęsty, lub dosypać
mleka w przypadku gdyby krem był za rzadki.Smacznego :)