Wykonanie
Ulubiona
tarta mojego brata, występująca co roku jako mazurek na moim świątecznym
stole. Szybka do zrobienia i nieprzesłodzona. Masa ma wyraźny posmak
mleka w proszku, w zależności od preferencji może to być plus lub minus ;) Przepis na kajmak pochodzi z wycinka z gazety (nie mam pojęcia jakiej), spód robię według ulubionego przepisu na kruche, nienamakające ciasto.Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 150 g
mąki gryczanej, 150 g owsianej)2 łyżki
cukru¼ łyżeczki
soli113 g
masła – pokrojonego w kosteczkę1
żółtko z dużego
jajka1,5-2 łyżki zimnej
wodyMasa kajmakowa:100 g
masła150 g
cukru pudru100 g
mleka w proszkułyżka
cukru waniliowego25 ml wrzątkuWymieszać
mąkę,
cukier i
sól, następnie dodać
masło i zagniatać (lub ucierać mikserem), aż składniki utworzą drobne grudki. Osobno w miseczce połączyć
żółtko z 1,5 łyżką
wody, wlać do ciasta i zagniatać, aż stanie się gładkie. Dodać ziarenka
anyżu. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę
wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka (bez tego wyschnie!) i schładzać przez ok. 1h w lodówce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na formę do tart (standardowa średnica ok. 24 cm), ponakłuwać i piec w 200 ºC przez ok. 12 minut (ważne, żeby ciasto się zarumieniło). Wyjąć i całkowicie wystudzić.Przygotować kajmak.
Masło rozpuścić na patelni.
Mleko w proszku,
cukier puder i
cukier waniliowy wymieszać w misce. Wlać 25 ml wrzącej
wody i rozpuszczone
masło, zmiksować masę na gładko. Jeżeli będzie za gęsta, dodać odrobinę
wody i ponownie zmiksować. Kajmak wylać na wystudzony spód i schłodzić. Udekorować i podawać.Smacznego!