Wykonanie
Przepis na te muffiny znalazłam na blogu u Smak
czekolady, kiedy je zobaczyłam od razu postanowiłam, że muszę je zrobić :-) Jedyna wadą jest to, że zrobiłam ich za mało, dlatego następnym razem zrobię z podwójnej porcji...
Składniki na ciasto:50g
czekoladyczubata łyżka
śmietany 18%1 łyżka
brązowego cukru (ja dałam zwykły, bo nie miałam brązowego)2
jajka60g
masła130 g
mąki1 łyżka
kakao90g
cukru1/2 łyżeczki
sody1/3 łyżeczki proszku dopieczenia90ml
wodySkładniki na polewę:50g
czekolady2 czubate łyżki
śmietany 18%Wykonanie:W rondelku w kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę,
śmietanę i
cukier brązowy. Oddzielić
białka od
żółtek.
Mąkę przesiać razem z
sodą, proszkiem i
kakao. Utrzeć
masło, dodać
cukier i
żółtka. Następnie stopniowo dodawać
mąkę na zmianę z
wodą. Połączyć z
czekoladową masą i
białkami ubitymi na sztywno. Wymieszać i przełożyć do foremek. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie zrobić polewę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wymieszać ze
śmietaną i polać nią wystudzone babeczki. Smacznego :-)
Myślę, że też się na nie skusicie :-) podaję więc przepis dalej...