Wykonanie
Składniki125 g
masła200 g
czekolady deserowej1/3 szklanki
kakao50 ml
alkoholu *60 ml
wody5
jajek (w temp. pokojowej)125 g drobnego
cukru1/4 szklanki
mąkiPolewa100 g
czekolady deserowej60 g
masła1 łyżka
alkoholu *Przygotowanie
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki
masło, połamaną na kosteczki
czekoladę,
kakao,
alkohol lub
sok pomarańczowy oraz
wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką
czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić.
Żółtka ubić z połową drobnego
cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego
cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do ubitych
żółtek dodać ostudzoną masę
czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać
mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z
białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą
wodą. Piec przez 40 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto może być w środku delikatnie wilgotne.Po przestudzeniu polać polewą : do garnka włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, pokrojone
masło,
alkohol lub sok oraz małą szczyptę
soli. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż
czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia. Polać po cieście.Wskazówki*
wiśniówki,
brandy,
likieru amaretto,
likieru pomarańczowego, ewentualnie
soku pomarańczowego w wersji bezalkoholowej.