Wykonanie
Brownie to klasyczne ciasto, które wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Można je znaleźć w menu większości kawiarni, gdyż wyśmienicie smakuje i jest doskonałym dodatkiem do
kawy. Możesz je przygotować również samodzielnie, gdyż przepis jest prosty i nie wymaga wysokich umiejętności kulinarnych. Zobacz, jak zrobić klasyczne brownie!Ciasto wyróżnia się intensywnym,
czekoladowym smakiem, jest wilgotne i sprawdzi się na różne okazje. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego jest doskonałym pomysłem, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Przepis brownie doczekał się wielu modyfikacji, jednak my proponujemy klasyczną wersję tego deseru.Klasyczne brownie o intensywnym smaku
czekoladyCzekoladowe brownie ma wielu zwolenników, gdyż obłędnie smakuje i jest niezwykle proste w przygotowaniu. Ponadto stwarza szerokie
pole do popisu i eksperymentowania z dodatkami. Prezentujemy więc zarówno klasyczny przepis na brownie, jak i sprawdzone pomysły z czym je podawać. Do przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych składników, a większość z nich znajdziesz w swojej kuchni.Składniki:150 g
Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel100 g
masła,3 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel2
jajka,80 g
mąki pszennej,100 g
cukru.Sposób przygotowania:Połamaną na kawałki
czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej. W tym celu zagotuj w rondelku
wodę i ustaw na nim miskę z pokruszonymi tabliczkami.Do tak przygotowanej masy dodaj
jajka,
cukier i
kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera, aby
mieć pewność, że wszystkie składniki zostały ze sobą połączone.Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem i delikatnie oprósz
mąką. Do tak przygotowanej formy przelej ciasto.Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstaw tortownicę i piecz ok. 25-30 min.Po wyjęciu ciasta pozostaw je do wystygnięcia i dopiero wtedy pokrój na kawałki.Idealnie zrobione brownie ma lekko chrupiący wierzch oraz miękki, wilgotny środek. Musi
mieć jednak zwartą strukturę, by nie rozpadało się i z łatwością dawało się pokroić na równe kawałki.Dodatki do brownieW wersji klasycznej ciasto ma intensywny,
czekoladowy smak. Aby nadać mu ciekawego aromatu, możesz do niego dodać
przyprawy korzenne lub odrobinę
chili. Takie brownie będzie doskonałym deserem na zimowe wieczory jako dodatek do gorącej
czekolady. Ciekawym pomysłem będzie dodanie przed pieczeniem do masy
wiśni w
likierze, które nieco przełamią słodki smak
czekolady.Istnieje również wiele wariacji na temat sposobów podawania klasycznego ciasta. Możesz przygotować do niego
polewę czekoladową, krem na bazie
serka mascarpone lub tradycyjny
lukier. Świetnie smakuje także w akompaniamencie
bitej śmietany posypanej wiórkami ze startej tabliczki. Ciekawym pomysłem na deser jest również podanie kawałka ciasta z gałką
waniliowych lodów. W ten sposób brownie często serwowane jest w kawiarniach i restauracjach, gdyż doskonale pasuje zarówno go gorącej, jak i mrożonej
kawy.Wypróbuj, która wersja najbardziej Ci smakuje, a jako bazę wykorzystaj nasz przepis na klasyczne brownie
czekoladowe!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/