Wykonanie
Jakiś czas temu już były takie orzeszki.. a tym razem są
orzechy z mojego sprawdzonego [ zagubionego ale już odnalezionego] przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam z całego kilograma
mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie bo z
mlekiem w proszku..1 kg
mąki1 szkl.
cukru pudru25 dag
masła1 szkl.kwaśnej
śmietany4
żółtka1 łyżeczka
sody4 łyżki
olejuDodatkowo:1 kostka
margaryny1 szkl.
cukru1/2 szkl.
mlekaokoło 2 szkl.
mleka w proszku2 łyżki
kakaoZ podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor.
Mleko z
cukrem,
margaryną,
kakao zagotować.Dodać
mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia.Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .