Wykonanie
Tort
bezowy,
orzechowy, z
bitą śmietaną, makowy,
lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort
śmietankowy gotowy. Palce lizać!
Składniki na ciasto:1,5 szklanki
śmietany1 szklanka
cukru1 łyżka
sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej. Placki powinny być cienkie. Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Masa śmietankowa:4 szklanki
śmietany1,5 szklanki
cukru pudru2 op.
cukru waniliowegoŚmietanę ubić dodając
cukier puder i
cukier waniliowy.Przed przełożeniem placki należy zwilżyć. Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką. Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością
bitej śmietany.Polewa:1 litr
mleka1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao2 łyżeczki
masłaWszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.Smacznego!