ßßß Cookit - przepis na Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

nazwa

Wykonanie

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki śmietany
1 szklanka cukru
1 łyżka sody
mąki tortowej - ile się wgniecie
Ciasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej. Placki powinny być cienkie. Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Masa śmietankowa:
4 szklanki śmietany
1,5 szklanki cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
Śmietanę ubić dodając cukier puder i cukier waniliowy.
Przed przełożeniem placki należy zwilżyć. Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką. Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.
Polewa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki masła
Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/tort-smietankowy.html