Wykonanie
Mój pierwszy mazurek :) Co prawda nie jestem nim zachwycona, bo samo ciasto jest trochę nijakie, a wierzch mocno budyniowy, ale jak na pierwszy raz, chyba
mogę być z siebie trochę dumna :) Tym bardziej, że Sąsiadka bardzo chwaliła :) Jednak
płatki migdałowe odrobinę uratowały ciasto. Ogólnie nie wyszło źle, jednak następnym razem wykorzystam zwykłe kruche ciasto jak do tarty. Tymczasem cieszę się, że się przełamałam i wreszcie upiekłam mazurka :)
składniki na mazurek o wymiarach mniej więcej 35 x 25 cmCiasto:- 2 szkl
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- kostka
masła lub
margaryny (250g)- 3
żółtka- 1 szkl
śmietany (ja użyłam
śmietanki zebranej z
mleczka kokosowego)- 1/2 szkl
cukru pudru- 1 op
płatków migdałowych (100g)Polewa:- 1/2 szkl
mleka- 1/2 szkl
cukru- 130g
masła- 1 1/2 szkl
mleka w proszku (nie granulowanego)- 1 łyżka
kakaoDrobno posiekać
masło z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodać
żółtka,
śmietanę i
cukier. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie dodając więcej
mąki (u mnie 1 1/2 szkl, ale dodawałam stopniowo, możliwe, że przy Waszej
mące i
śmietanie wystarczy mniej). Dodać do ciasta
migdały, dokładnie wyrobić.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 , 5 cm, przełożyć do foremki (ja użyłam połowy ciasta), ewentualnie rękami rozpłaszczyć i uformować przy brzegach. Piec ok. 20 minut (lub do zrumienienia) w 180°C.Gdy ciasto odrobinę przestygnie, odwrócić je do góry nogami, żeby wierzch był płaski i przygotować polewę.W rondelku rozpuścić
mleko z
cukrem,
masłem i
kakao. Cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając wsypać przesiane
mleko w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wylać polewę na ciasto, ewentualnie rozprowadzić, żeby była równa. Ewentualnie ozdobić wierzch (ja ozdobiłam
gorzką czekoladą i całymi, blanszowanymi
migdałami), odstawić do zastygnięcia.
źródło: książka " Kuchnia polska " Elżbiety Adamskiej, ale do spróbowania zachęcił mnie wpis z bloga Przy Kubku
Kawyna zdjęciu z mazurkiem
kokosowym na tym samym
spod zie