ßßß Cookit - przepis na MAZUREK CZEKOLADOWY

MAZUREK CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy mazurek :) Co prawda nie jestem nim zachwycona, bo samo ciasto jest trochę nijakie, a wierzch mocno budyniowy, ale jak na pierwszy raz, chyba mogę być z siebie trochę dumna :) Tym bardziej, że Sąsiadka bardzo chwaliła :) Jednak płatki migdałowe odrobinę uratowały ciasto. Ogólnie nie wyszło źle, jednak następnym razem wykorzystam zwykłe kruche ciasto jak do tarty. Tymczasem cieszę się, że się przełamałam i wreszcie upiekłam mazurka :)
składniki na mazurek o wymiarach mniej więcej 35 x 25 cm
Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła lub margaryny (250g)
- 3 żółtka
- 1 szkl śmietany (ja użyłam śmietanki zebranej z mleczka kokosowego)
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 op płatków migdałowych (100g)
Polewa:
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 130g masła
- 1 1/2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego)
- 1 łyżka kakao
Drobno posiekać masło z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie dodając więcej mąki (u mnie 1 1/2 szkl, ale dodawałam stopniowo, możliwe, że przy Waszej mące i śmietanie wystarczy mniej). Dodać do ciasta migdały, dokładnie wyrobić.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 , 5 cm, przełożyć do foremki (ja użyłam połowy ciasta), ewentualnie rękami rozpłaszczyć i uformować przy brzegach. Piec ok. 20 minut (lub do zrumienienia) w 180°C.
Gdy ciasto odrobinę przestygnie, odwrócić je do góry nogami, żeby wierzch był płaski i przygotować polewę.
W rondelku rozpuścić mleko z cukrem, masłem i kakao. Cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając wsypać przesiane mleko w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wylać polewę na ciasto, ewentualnie rozprowadzić, żeby była równa. Ewentualnie ozdobić wierzch (ja ozdobiłam gorzką czekoladą i całymi, blanszowanymi migdałami), odstawić do zastygnięcia.
źródło: książka " Kuchnia polska " Elżbiety Adamskiej, ale do spróbowania zachęcił mnie wpis z bloga Przy Kubku Kawy
na zdjęciu z mazurkiem kokosowym na tym samym spod zie
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Mazurek-czekoladowy.html