Wykonanie
Lubicie blok
czekoladowy z
mlekiem w proszku? Nie ma sensu go udoskonalać, ale tutaj ta sama masa wykorzystana jest jako masa do mazurka. Smaczne, bardzo słodkie i sycące. Dla wielbicieli na prawdę słodkich,
czekoladowych mazurków. Przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Mazurek
czekoladowyCiasto:2 szklanki
mąki (+dodatkowo tyle by wyszło gładkie ciasto)3
żółtka1 szklanka
śmietany (dałam kremówkę)250 g
masła lub
margaryny0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa czekoladowa:0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru (można dać odrobinę mniej)130 g
masła1,5 szklanki
mleka w proszku1 łyżka
kakaoMąkę i
proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać
masło pokrojone na kawałki. Posiekać nożem, aż nieco połączy się z
mąką. Dodać
żółtka,
śmietanę,
cukier. Wyrobić i dodać ewentualnie więcej
mąki, tak by można było zrobić kulę z ciasta. Włożyć do lodówki na pół godziny.Następnie wyłożyć blachę (u mnie 35x25cm) na grubość 1-2 cm, unosząc brzegi na wysokość 2-3 cm lub uformować z ciasta wałeczek i ułożyć wokół placka. Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 15-25 minut, aż będzie lekko zarumieniony. W czasie pieczenia zrobić masę:
mleko,
cukier,
kakao,
masło zagotować razem w garnku, stale mieszając do momentu rozpuszczenia się
cukru. Odstawić z ognia i dodawać przesiewane przez sitko
mleko w proszku, stale mieszając by nie powstały grudki.Ciasto po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i wyłożyć na nie ciepłą masę. Dowolnie przyozdobić. Masa zastygnie po kilku godzinach.Przepis dodaję do akcji " Wielkanocne smaki II "_____Tymczasem
kury na wsi mają dość jednoznaczne podejście do cen jaj i robienia im zdjęć ;)