ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy a la blok

Mazurek czekoladowy a la blok

nazwa

Wykonanie

Lubicie blok czekoladowy z mlekiem w proszku? Nie ma sensu go udoskonalać, ale tutaj ta sama masa wykorzystana jest jako masa do mazurka. Smaczne, bardzo słodkie i sycące. Dla wielbicieli na prawdę słodkich, czekoladowych mazurków. Przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.
Mazurek czekoladowy
Ciasto:
2 szklanki mąki (+dodatkowo tyle by wyszło gładkie ciasto)
3 żółtka
1 szklanka śmietany (dałam kremówkę)
250 g masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru (można dać odrobinę mniej)
130 g masła
1,5 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać masło pokrojone na kawałki. Posiekać nożem, aż nieco połączy się z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, cukier. Wyrobić i dodać ewentualnie więcej mąki, tak by można było zrobić kulę z ciasta. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie wyłożyć blachę (u mnie 35x25cm) na grubość 1-2 cm, unosząc brzegi na wysokość 2-3 cm lub uformować z ciasta wałeczek i ułożyć wokół placka. Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 15-25 minut, aż będzie lekko zarumieniony. W czasie pieczenia zrobić masę: mleko, cukier, kakao, masło zagotować razem w garnku, stale mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia i dodawać przesiewane przez sitko mleko w proszku, stale mieszając by nie powstały grudki.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i wyłożyć na nie ciepłą masę. Dowolnie przyozdobić. Masa zastygnie po kilku godzinach.
Przepis dodaję do akcji " Wielkanocne smaki II "
_____
Tymczasem kury na wsi mają dość jednoznaczne podejście do cen jaj i robienia im zdjęć ;)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/03/Mazurek-czekoladowy-a-la-blok.html