ßßß Cookit - przepis na Soczysta karkówka

Soczysta karkówka

nazwa

Wykonanie

Karkówka jest bardzo długo marynowana w przyprawach dzięki temu do wnętrza mięsa przenikają smaki i aromaty przypraw. Po upieczeniu karkówka jest soczysta i pachnąca przyprawami.Wyśmienita na ciepło jak i na zimno. Podana z konfiturą z czerwonej cebuli smakuje fantastycznie!
Składniki:
1 kg karkówki
3 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka rozmarynu
2 liście laurowe
2 goździki
2 łyżki soli
1 litr zimnej, przegotowanej wody
2-3 ząbki czosnku
Karkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody. Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.
Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier. Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/soczysta-karkowka.html