Wykonanie
Karkówka jest bardzo długo marynowana w przyprawach dzięki temu do wnętrza
mięsa przenikają smaki i aromaty przypraw. Po upieczeniu
karkówka jest soczysta i pachnąca
przyprawami.Wyśmienita na ciepło jak i na zimno. Podana z
konfiturą z
czerwonej cebuli smakuje fantastycznie!Składniki:1 kg
karkówki3 łyżki
majeranku2 łyżki
tymianku4 ziarna
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu kolorowego1 łyżeczka
rozmarynu2
liście laurowe2
goździki2 łyżki
soli1 litr zimnej, przegotowanej
wody2-3 ząbki
czosnkuKarkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki
wody, dodajemy
majeranek,
tymianek,
pieprz,
ziele angielskie,
rozmaryn,
goździk,
liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy
sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej
wody. Do zalewy wkładamy
karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.Wyjmujemy
mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z
wody.
Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia wkładamy
czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy
mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier. Przed podaniem
mięso musi odpocząć około 15 minut.