Wykonanie
Ciasto można przygotować z dodatkiem dowolnych
owoców np. z
malinami,
jagodami,
borówkami,
truskawkami co kto lubi. Tak sobie myślę, że do
czekolady pasują każde albo prawie każde
owoce. Ja zdecydowałam się na
czarną porzeczkę. Zapraszam dzisiaj na
czekoladowy biszkopt z dodatkiem
czekolady a nie
kakao, przełożony
owocami i
czekoladową kremówką. Ciasto jest pyszne,
biszkopt mięciutki,
owoce lekko kwaskowate całość świetnie się ze sobą komponuje.Składniki:
Biszkopt czekoladowy:5
jajek temp.pokojowa100 g
mąki pszennej (przesiana)50 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
czekolady2 łyżeczki
cukru waniliowego125 g
cukruszczypta
soliNadzienie:600 ml
śmietany kremówki200 g
gorzkiej czekolady3 łyżeczki
żelatyny albo 3
śmietan-fixy500 g
czarnej porzeczki (umytej i obranej)1 łyżeczka
cukru pudru +1 łyżeczka
kakao do posypania
Biszkopt:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy, gdy będą już podbite zaczynamy pomalutku wsypywać
cukier i
cukier waniliowy miksujemy tak długo aż się nie rozpuści a piana będzie sztywna. Dodajemy po jednym
żółtko następnie cienkim strumykiem wlewamy
czekoladę, i chwilę miksujemy. Wyłączamy robota, bierzemy łyżkę w dłoń i cały czas delikatnie mieszając wsypujemy
mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem, natłuszczonej fory o wymiarach 23x33 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Studzimy.Nadzienie: Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną
czekoladę i podgrzewamy do momentu aż
czekolada się nie rozpuści. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny ( można to zrobić dzień wcześniej).
Żelatynę zalewamy niewielką ilością
wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje stawiamy na niewielki ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy, studzimy.
Czekoladową kremówkę ubijamy mikserem gdy już będzie gęsta dodajemy
żelatynę.Wykończenie: 1/3 ciasta odcinamy i kruszymy. Na
biszkopt wykładamy
owoce, przykrywamy kremówką i posypujemy pokruszonym
ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
kakao.