ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką

Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Ciasto można przygotować z dodatkiem dowolnych owoców np. z malinami, jagodami, borówkami, truskawkami co kto lubi. Tak sobie myślę, że do czekolady pasują każde albo prawie każde owoce. Ja zdecydowałam się na czarną porzeczkę. Zapraszam dzisiaj na czekoladowy biszkopt z dodatkiem czekolady a nie kakao, przełożony owocami i czekoladową kremówką. Ciasto jest pyszne, biszkopt mięciutki, owoce lekko kwaskowate całość świetnie się ze sobą komponuje.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek temp.pokojowa
100 g mąki pszennej (przesiana)
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 g cukru
szczypta soli
Nadzienie:
600 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki żelatyny albo 3 śmietan-fixy
500 g czarnej porzeczki (umytej i obranej)
1 łyżeczka cukru pudru +1 łyżeczka kakao do posypania
Biszkopt: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, gdy będą już podbite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier i cukier waniliowy miksujemy tak długo aż się nie rozpuści a piana będzie sztywna. Dodajemy po jednym żółtko następnie cienkim strumykiem wlewamy czekoladę, i chwilę miksujemy. Wyłączamy robota, bierzemy łyżkę w dłoń i cały czas delikatnie mieszając wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem, natłuszczonej fory o wymiarach 23x33 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Studzimy.
Nadzienie: Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu aż czekolada się nie rozpuści. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny ( można to zrobić dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje stawiamy na niewielki ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy, studzimy. Czekoladową kremówkę ubijamy mikserem gdy już będzie gęsta dodajemy żelatynę.
Wykończenie: 1/3 ciasta odcinamy i kruszymy. Na biszkopt wykładamy owoce, przykrywamy kremówką i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/07/ciasto-czekoladowe-z-czarna-porzeczka.html