Wykonanie
Kolejny z moich ulubionych pierników. Jest mięciutki, lekko wilgotny o głębokim korzennym smaku. Żeby podkreślić świąteczny klimat oblałam piernicza
pomarańczowym lukrem.Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki żytniej150 g
masła1 szklanka
cukru ( może być trzcinowy)1 szklanka
kefiru1 szklanka
miodu3
jajkałyżeczka
sody oczyszczonej2 czubate łyżki
przyprawy do piernika1 czubata łyżeczka
kakao1/4 łyżeczki
soli150 g dowolnych
bakaliiMiód rozpuścić z
masłem. Wystudzić.
Mąki przesiać, dodać
przyprawę,
sól,
kakao i
sodę.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo wlewać
masło z
miodem. Następnie na przemian dokładać
mąkę i
kefir. Delikatnie wymieszać.
Bakalie oprószyć łyżką
mąki i dodać do ciasta. Foremkę natłuścić i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160*C, po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180*C. Piec jeszcze około 35 minut (do suchego patyczka).Po przestudzeniu polać lukrem
pomarańczowym:Do przygotowania lukru potrzebne będzie
cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy. Można też zetrzeć skórkę z
pomarańczy.- Do pierników i pierniczków najlepszy jest
miód gryczany, który podkreśli korzenny smak.