ßßß Cookit - przepis na Piernik litewski

Piernik litewski

nazwa

Wykonanie

Kolejny z moich ulubionych pierników. Jest mięciutki, lekko wilgotny o głębokim korzennym smaku. Żeby podkreślić świąteczny klimat oblałam piernicza pomarańczowym lukrem.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej
150 g masła
1 szklanka cukru ( może być trzcinowy)
1 szklanka kefiru
1 szklanka miodu
3 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżki przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki soli
150 g dowolnych bakalii
Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Mąki przesiać, dodać przyprawę, sól, kakao i sodę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo wlewać masło z miodem. Następnie na przemian dokładać mąkę i kefir. Delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć łyżką mąki i dodać do ciasta. Foremkę natłuścić i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160*C, po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180*C. Piec jeszcze około 35 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu polać lukrem pomarańczowym:
Do przygotowania lukru potrzebne będzie cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Można też zetrzeć skórkę z pomarańczy.
- Do pierników i pierniczków najlepszy jest miód gryczany, który podkreśli korzenny smak.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/12/piernik-litewski.html