Wykonanie
Jeśli nie znudziły się Wam moje propozycje piernikowe to zapraszam dzisiaj na wersję litewską. Nie wiem już, który jest najlepszy bo każdy kolejny piernik jest tak dobry, że z przyjemnością sięgam po kolejny przepis aby stwierdzić, że ten też jest wspaniały. Piernik litewski odznacza się sporą ilością
bakalii i jak dla mnie jest to spory atut.
ŹródłoSkładniki:15 dag
mąki pszennej15 dag
mąki żytniej15 dag
masła3/4 szklanki
cukru1 szklanka
maślanki25 dag
miodu3
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernika25 dag
bakaliiJajka ubić z
cukrem.
Miód rozpuścić z
cukrem, wystudzić. Dodać ubite
jajka,
bakalie,
przyprawę do piernika. Mieszając wlewać
maślankę i i partiami dosypywać
mąkę z
sodą. Masę przełożyć do przygotowanej formy o
boku 20 cm i piec około 50 min. w temperaturze 170 stopni. Wystudzić, i oblać polewą.Smacznego:)