ßßß Cookit - przepis na Piernik litewski

Piernik litewski

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie znudziły się Wam moje propozycje piernikowe to zapraszam dzisiaj na wersję litewską. Nie wiem już, który jest najlepszy bo każdy kolejny piernik jest tak dobry, że z przyjemnością sięgam po kolejny przepis aby stwierdzić, że ten też jest wspaniały. Piernik litewski odznacza się sporą ilością bakalii i jak dla mnie jest to spory atut.
Źródło
Składniki:
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki żytniej
15 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
25 dag miodu
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
25 dag bakalii
Jajka ubić z cukrem. Miód rozpuścić z cukrem, wystudzić. Dodać ubite jajka, bakalie, przyprawę do piernika. Mieszając wlewać maślankę i i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do przygotowanej formy o boku 20 cm i piec około 50 min. w temperaturze 170 stopni. Wystudzić, i oblać polewą.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/12/Piernik-litewski.html