Wykonanie
Makagigi to taki rodzaj świątecznych
cukierków. Smakują trochę jak
krówki, trochę jak
sezamki a trochę jak irysy. Są pyszne i na pewno przypadną do gustu wszystkim pożeraczom słodkości. Można je zapakować w celofan i podarować komuś w prezencie :}Składniki:1 szklanka
maku0,5 szklanki bardzo drobno pokrojonych
migdałów bez skórki1 szklanka
miodu3/4 szklanki
cukruNa małym ogniu gotować, mieszając
miód z
cukrem, aż do lekkiego zrumienienia. Dodać
mak i
migdały. Smażyć wszystko razem do momentu, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na pergamin przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Jeszcze ciepłą masę pokroić na kwadraty i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin.
Przepis jako pierwsza opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885 w książce Jedyne praktyczne przepisy
konfitur, różnych marynat,
wędlin,
wódek,
likierów, win
owocowych,
miodów oraz ciast.