ßßß Cookit - przepis na Makagigi

Makagigi

nazwa

Składniki

Wykonanie

Makagigi to taki rodzaj świątecznych cukierków. Smakują trochę jak krówki, trochę jak sezamki a trochę jak irysy. Są pyszne i na pewno przypadną do gustu wszystkim pożeraczom słodkości. Można je zapakować w celofan i podarować komuś w prezencie :}
Składniki:
1 szklanka maku
0,5 szklanki bardzo drobno pokrojonych migdałów bez skórki
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
Na małym ogniu gotować, mieszając miód z cukrem, aż do lekkiego zrumienienia. Dodać mak i migdały. Smażyć wszystko razem do momentu, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na pergamin przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Jeszcze ciepłą masę pokroić na kwadraty i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin.
Przepis jako pierwsza opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885 w książce Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/12/makagigi.html