Wykonanie
Maj to idealny termin by zrobić
syrop z
młodych pędów sosny …
syrop jest dobry na kaszel i przeziębienie … ma właściwości wykrztuśne, odkażające i bakteriobójcze … zawiera sporo witaminy C i działa pobudzająco na trawienie … zatem warto go zrobić, zwłaszcza, że w przygotowaniu jest banalnie prosty.
Składniki:
młode pędy sosny, o długości od 7-15 cm
młode zielone szyszki
cukierWykonanie:Nie podaję ilości pędów ani
cukru, tyle ile uda się Wam zebrać, z takiej ilości można przygotować
syrop. Pamiętajmy nie zrywać wszystkich pędów sosny, aby jej nie uszkodzić, zbieramy pędy boczne.Zebrane pędy sosny opłukujemy z zanieczyszczeń., lub jeśli są czyste tylko przebieramy za zanieczyszczeń. Pędy kroimy na mniejsze części, możemy je lekko rozgnieść w moździerzu. Pędy warstwami przekładamy do słoika i zasypujemy
cukrem w proporcji 1:1 , czyli tyle ile mamy gramów/kilogramów pędów tyle dajmy
cukru.Słoik zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słoikiem, aby
syrop oblewał wszystkie pędy, jeśli tak nie jest odsypujemy
cukru. Po
trzech tygodniach
syrop zlewamy do ciemniej buteleczki, a z pozostałe pędy możemy zalać
spirytusem:)Na zdrowie!