Wykonanie
Pierwszy opublikowany przepis na tą potrawę pochodzi z 1885 roku. Makowa przekąska, czasem z dodatkiem pokruszonych drobniutko
bakalii, u mnie w "czystej" postaci. Przepis pochodzi z mojej niedawno odnalezionej 50 letniej książki kucharskiej.
0,5 szklanki
maku0,5 szklanki
miodu60 gramów
cukruewentualnie zmielone
bakalie, takie jak
migdały lub
orzechyMak przepłukać, sparzyć sporą ilością wrzątku (około 2 litrów), dobrze odsączyć.
Miód wlać do rondla, następnie wsypać do niego
cukier, gotować ciągle mieszając (na maleńkim ogniu) przez około 4 minuty.
Potem do
miodu z
cukrem wsypać
mak i smażyć wszystko przez około 8 minut. Zdjąć z gazu.Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o
boku 24 cm, wysmarować dobrze tłuszczem (użyłam
oleju), na dno wylać gorącą masę i rozprowadzić ją równomiernie łyżką, wygładzić powierzchnię.Odstawić w chłodne miejsce do stężenia (dałam na balkon).Kiedy masa całkiem stężeje, nożem lub ostro zakończoną szpatułką podważyć taflę i przełożyć ją na stolnicę lub dużą deskę do krojenia. Pokroić
ostrym nożem na kawałki.