ßßß Cookit - przepis na Makagigi

Makagigi

nazwa

Wykonanie

Pierwszy opublikowany przepis na tą potrawę pochodzi z 1885 roku. Makowa przekąska, czasem z dodatkiem pokruszonych drobniutko bakalii, u mnie w "czystej" postaci. Przepis pochodzi z mojej niedawno odnalezionej 50 letniej książki kucharskiej.
0,5 szklanki maku
0,5 szklanki miodu
60 gramów cukru
ewentualnie zmielone bakalie, takie jak migdały lub orzechy
Mak przepłukać, sparzyć sporą ilością wrzątku (około 2 litrów), dobrze odsączyć.
Miód wlać do rondla, następnie wsypać do niego cukier, gotować ciągle mieszając (na maleńkim ogniu) przez około 4 minuty. Potem do miodu z cukrem wsypać mak i smażyć wszystko przez około 8 minut. Zdjąć z gazu.
Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm, wysmarować dobrze tłuszczem (użyłam oleju), na dno wylać gorącą masę i rozprowadzić ją równomiernie łyżką, wygładzić powierzchnię.
Odstawić w chłodne miejsce do stężenia (dałam na balkon).
Kiedy masa całkiem stężeje, nożem lub ostro zakończoną szpatułką podważyć taflę i przełożyć ją na stolnicę lub dużą deskę do krojenia. Pokroić ostrym nożem na kawałki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/makagigi.html