Składniki:ciasto375 g mąki1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia75 g cukrucukier waniliowy2 jajka175 g masłamak500 g zmielonego maku1/2 litra mleka5 łyżek miodu200 g cukru100 g masła2 jajkabakalieorzechymigdały itpWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy.Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści, dodajemy zmielony mak i gotujemy na maleńkim ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni.