ßßß Cookit - przepis na Frytki z kolendrą, czosnkiem i oregano

Frytki z kolendrą, czosnkiem i oregano

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś się nie boi odpalać piekarnika przy tych temperaturach, polecam pyszne frytki z piekarnika. Na przekąskę, do obiadu smakują wybornie i są ciekawą odmianą zwykłych frytek.
Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 30-40 minut
Składniki:
4 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka świeżej kolendry
1/2 łyżki świeżego oregano
Ziemniaki kroimy jak na frytki i umieszczamy w misce z zimną wodą( kilka minut). Wylewamy wodę i suszymy frytki papierowym ręcznikiem. Ziemniaki polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i posypujemy drobno pokrojoną kolendrą i oregano. Przekładamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C do chwili aż uzyskają złoty kolor. Warto jeszcze podczas pieczenia od czasu do czasu przemieszać.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/08/frytki-z-kolendra-czosnkiem-i-oregano.html