Wykonanie
Od lat dziecinnych uwielbiam
ziemniaki. Tym razem przepis na potrawę banalnie prostą w przygotowaniu, a przy tym jakże smaczną i aromatyczną.
Składniki:1 kg
ziemniaków2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwek4-6 ząbków
czosnkuoreganosólLista zakupów.Nastawiamy piekarnik na 200ºC, a w czasie jego nagrzewania roztapiamy w naczyniu żaroodpornym
masło z dodatkiem
oliwy.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w nie za małe kawałki. Wyjmujemy naczynie z roztopionym
masłem i dodajemy pokrojone
ziemniaki. Na koniec wyciskamy
czosnek, posypujemy
solą oraz
oregano i całość mieszamy łyżką dla równomiernego rozłożenia przypraw. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min., po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy
ziemniaki i wstawiamy jeszcze na 20 min. ale już bez przykrywania.Ziemniaczki można podawać same, ale równie dobrze będzie pasowało do nich
sadzone jajko, a do picia
zsiadłe mleko. :)