ßßß Cookit - przepis na 'nacinane ziemniaki z pieca'

'nacinane ziemniaki z pieca'

nazwa

Wykonanie

Do tych ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie, ale zawsze coś mnie od nich odciągało i albo były w postaci gotowanych z koperkiem, albo na naszym stole pojawił się ryż. Aż w końcu się spięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie ponad godzinę.
Składniki (dla 2 osób):
- 4 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy (czosnek granulowany, papryka, oregano)
- sól
Ziemniaki dokładnie umyć i naciąć, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Dokładnie nasmarować je oliwą i posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1h. Podczas pieczenia delikatnie posmarować je oliwą. Po godzinie, wyjąć je z piekarnika i obsypać przyprawami. Wsadzić na kolejne 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym i ulubionym mięsem.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/09/die-kartoffeln-nacinane-ziemniaki-z.html