ßßß Cookit - przepis na Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny i szybki chlebek, kuszący smakiem i aromatem przyrumienionej cebuli. Idealny do kanapek.
1 szklanka ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/2 kg mąki pszennej typ 650
4 łyżki mąki żytniej
2 łyżki oleju
1 duża cebula
łyżka soli
olej do natłuszczenia blachy
Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju, aż będzie złota.
Drożdże wymieszać w misce z mąkami, dodać szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają),sól oraz podsmażoną cebulę i wodę. Zagnieść dobrze ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni . W razie potrzeby podsypać trochę maki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba.
Ponownie zagnieść ciasto. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Powierzchnię chleba posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem.
Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki).
Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min.
Ten chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę. Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki.
Chleb da się także formować w bochenki, tak, jak zrobiłam tym razem. Nie traci on kształtu podczas pieczenia.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/01/Chleb-cebulowy.html