Wykonanie
Pyszny i szybki chlebek, kuszący smakiem i aromatem przyrumienionej
cebuli. Idealny do kanapek.
1 szklanka ciepłej
wody1 opakowanie
drożdży instant (7g)1/2 kg
mąki pszennej typ 6504 łyżki
mąki żytniej2 łyżki
oleju1 duża
cebulałyżka
soliolej do natłuszczenia blachy
Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na 2 łyżkach
oleju, aż będzie złota.
Drożdże wymieszać w misce z
mąkami, dodać szczyptę
cukru ( -wtedy
drożdże lepiej wyrastają),
sól oraz podsmażoną
cebulę i
wodę. Zagnieść dobrze ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni . W razie potrzeby podsypać trochę
maki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Przygotować formę, w której będziemy piec
chleb - wysmarować ją
olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się
chleba.Ponownie zagnieść ciasto. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.Powierzchnię
chleba posmarować rozmąconym
jajkiem, dzięki
czemu zyska piękny połysk. Można na
chlebie wykonać ukośne nacięcia.
Chleb można posypać
makiem lub
sezamem.Po 30 minutach wstawiamy
chleb do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika
wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki).Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min.Ten
chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę. Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki.
Chleb da się także formować w bochenki, tak, jak zrobiłam tym razem. Nie
traci on kształtu podczas pieczenia.