ßßß Cookit - przepis na Pierogi z dodatkiem mąki orkiszowej nadziewane ziemniakami i cebulką

Pierogi z dodatkiem mąki orkiszowej nadziewane ziemniakami i cebulką

nazwa

Wykonanie

Pyszne pierogi przypominające w smaku pierogi ruskie. Dodatek mąki orkiszowej można oczywiście pominąć i zastąpić mąką pszenną.
Składniki na 40 pierogów:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 450
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
Farsz:
1,5 kg ziemniaków
4 cebule (w tym dwie czerwone)
przyprawy: sól, pieprz kolorowy
olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i kroimy 4 cebule w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu ziemniaki łączymy z cebulą (odkładamy 2 łyżki cebuli do okraszenia pierogów) i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie gnieciemy.
Ciasto: Mąkę łączymy ze szklanką letniej wody oraz solą i zagniatamy przez kilka minut aż ciasto będzie elastyczne. Następnie dzielimy je na 2-3 części, jedną wałkujemy a pozostałe odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły. Szklanką wycinamy kółka w rozwałkowanym cieście, każde nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Po ugotowaniu cześć pierogów można zamrozić. Podawać z cebulką i śmietaną.
Asia
Źródło:http://sisterskitchen.blox.pl/2012/10/Pierogi-z-dodatkiem-maki-orkiszowej-nadziewane.html