Wykonanie
Pyszne pierogi przypominające w smaku pierogi ruskie. Dodatek
mąki orkiszowej można oczywiście pominąć i zastąpić
mąką pszenną.Składniki na 40 pierogów:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej typ 4501 szklanka
mąki orkiszowej1 szklanka letniej
wody1 łyżeczka
soliFarsz:1,5 kg
ziemniaków4
cebule (w tym dwie czerwone)
przyprawy:
sól,
pieprz kolorowyolej do podsmażenia
cebuliPrzygotowanie:Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i kroimy 4
cebule w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju. Po ugotowaniu
ziemniaki łączymy z
cebulą (odkładamy 2 łyżki
cebuli do okraszenia pierogów) i doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie gnieciemy.Ciasto:
Mąkę łączymy ze szklanką letniej
wody oraz
solą i zagniatamy przez kilka minut aż ciasto będzie elastyczne. Następnie dzielimy je na 2-3 części, jedną wałkujemy a pozostałe odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły. Szklanką wycinamy kółka w rozwałkowanym cieście, każde nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Po ugotowaniu cześć pierogów można zamrozić. Podawać z
cebulką i
śmietaną.
Asia