Wykonanie
BÓBmoże być jedzony jako przekąska, jest doskonałym składnikiem sałatek.M ożna go dodawać do zup, wyśmienicie smakuje z
czosnkiem i
pomidorami,dobrze komponuje się z
kminkiem lub
imbirem.
Bób znany również jako
fasola fava pochodzi z południowo - wschodniej Azji oraz północnej Afrykii jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi.
Bób to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego
bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych.Szczególnie ceni się go ze względu na dużą zawartość
białka,które może być alternatywą dla
białka pochodzenia zwierzęcego.Ponadto
bób ma niską zawartość
sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik,który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we
krwi, dzięki
czemu reguluje ciśnienie.
Spróbujcie młodego
bobu smażonego na masełku z dodatkiem
czosnku.Składniki: (na 2-3 osoby)0,5 kg młodego
bobu2 ząbki
czosnkułyżka
masłasólświeżo zmielony
czarny pieprzBób umyłam i gotowałam w osolonej wodzie przez około 15 minut.
Odcedziłam i obrałam go ze skórki.
Na patelni rozpuściłam
masło i dodałam do niego starte ząbki
czosnku.
Wsypałam
bób i wszystko razem przez około 5 minut mieszałam.Dodałam
soli i
pieprzu do smaku.
I przekąska gotowa.Podawać na ciepło.Smacznego!
Polecam
sałatkę z
bobem i
tuńczykiem