Wykonanie
Trochę owoców morza raczej nikomu nie zaszkodzi, więc dzisiaj proponuję smażone krewetki koktajlowe z
ryżem parboiled, prosto z patelni, posadowione na podsypce z różnokolorowych
ziół.Lekki obiad, który nadaje się również na kolację to kompozycja typowo “biedronkowa”, bo w tej
sieci można dostać wszystkie niezbędne składniki. Oczywiście krewetki i towarzystwo, zdobyte w każdy inny sposób powinny być równie smaczne. Potrzebne będą…Składniki250 g krewetek koktajlowych (1 opakowanie),100 g
ryżu parboiled (1 woreczek),150–200 g mieszanki sałatkowej,3–4 ząbki
czosnku,1 łyżka
masła,
sól morska i warzywko.Paczuszka mieszanki sałatkowej miała 180g i były w niej (podobno) liście różnej
maści endywii, cykorii i
rukoli . Tę ostatnią trudno pomylić z czymkolwiek ze względu na wyjątkowo intensywny, pikantno-gorzko-
orzechowy smak. Mieszankę
sałat, wypakowaną z foliowej
torebki, starannie płuczemy pod zimną, bieżącą
wodą i pozostawiamy do odcieknięcia.
Ryż parboiled gotujemy w takiej ilości
wody, aby wpił ją całą. Doprawiamy do smaku warzywkiem. Ja używam ok. 1/2 łyżeczki. W międzyczasie przyrządzamy krewetki.CiekawostkaNa rozgrzane na patelni
masło wsypujemy krewetki koktajlowe . Smażymy kilka minut . W zależności od tego czy krewetki puściły dużo soku, czy nie, możemy poczekać aż odparuje, albo użyć go po chwilowym zagotowaniu do doprawienia
ryżu. Pod koniec smażenia do krewetek dosypujemy obrane ząbki
czosnku, posiekane w cienkie plasterki i jeszcze przez minutkę smażymy. Całość doprawiamy niewielką ilością
soli.
Mieszankę
sałat układamy na talerzach robiąc z niej “gniazdko”. W środek wsypujemy
ryż, a na wierzch układamy smażone krewetki koktajlowe. Podajemy i szybko zjadamy, bo taki posiłek dość szybko stygnie. Smacznego!
Krewetki z
ryzem i ziolamiPorcji: 2Składniki:250 g krewetek koktajlowych100 g
ryżu parboiled150–200 g mieszanki
sałat3–4 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól morska i warzywko