Wykonanie
Bób gotowany ma dla mnie bardzo symboliczne znaczenie. Ilekroć go jem przypominam sobie mojego dziadka. Na co dzień mieszkał z moją babcią na wsi, ale co roku przyjeżdżał na podleczenie i rehabilitację do Zielonej Góry. Będąc małym brzdącem pamiętam, jak godzinami graliśmy w tysiąca i podjadaliśmy z miski gotowany
bób z
masłem. To on nauczył mnie go smakować.Czasami robię go na inny sposób, jak chociażby ten z
groszkiem do
makaronu (klik), lub z
czosnkiem i
koperkiem, ale i tak ten najzwyklejszy z
masłem lubię najbardziej.Serwując miskę
bobu zabieram Was w moją sentymentalną podróż do moich wspomnień;-)
Składniki:
bób,
sól,
masło do polaniaPrzygotowanie:
Bób gotować w słonej wodzie przez 15- 20 minut. Sprawdzać od czasu do czasu czy jest już dobry. Odcedzić i podawać polany
masłem.