ßßß
Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci.Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam.Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam.Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam,że dlaczego nie zrobić ich samemu.Jak pomyślałam tak też zrobiłam.Wyszły rewelacyjne! Naprawdę.Od dziś koniec z kupowaniem!Trochę pracy a właściwie dłubania (pensetą) jest przy wyjmowaniu ości.Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila.Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć.
Składniki:1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi.mąka do obtoczeniaolej lub oliwa do smażeniasól i świeżo mielony czarny pieprzZalewa:5 szklanek wody1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy)0,5 szklanki cukru2-3 łyżeczki soli2 łyżeczki gorczycy białej2 łyżeczki pieprzu kolorowego6 listków laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnku1-2 szt.marchewki1-2 szt. cebuli
Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowyi jak wspomniałam wyjęłam z nich ości.
Posypałam je solą i pieprzem.
Obtoczyłam w mące.
Smażyłam na gorącym tłuszczu,
aż nabrały złotego koloru.
Można też dodać do mąki wody.Mieszając powstanie gęste ciasto.Obtoczyłam w nim płaty śledziowe.
i smażyłam
aż ryba się upiekła i zbrązowiała.
Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w mące.Śledź jest wtedy twardszy.Ciasto oddziela się i "pływa" w marynacie.
Teraz druga część czyli zalewa do śledzia.Do garnka wlałam wodę.Wsypałam cukier i sól.Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycęi pokrojony w plasterki czosnek.
Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.
Gotowałam, doprowadzając do wrzenia.Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet.Ponownie zagotowałam.
W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików.
Gorącą marynatą zalałam rybki.Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godzinyaby "przeszły" przyprawami.
Smacznego!Zapraszam na inne śledziki:śledzie po kaszubsku
sałatka śledziowa z jabłkiem
sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami
śledzie w sosie musztardowo śmietanowym