Nóżki w galarecie, zimne nóżki albo galaretka wieprzowa.Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo.Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim.Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu.Potrzeba go na gotowanie mięsa.W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna.Mnie jest ona niepotrzebna.W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały.Składniki:2 golonki wieprzowe2 nóżki wieprzowewłoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka)4 liście lauroweparę ziarenek ziela angielskiego6 ząbków czosnkusólpieprzNóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.Przełożyłam je do garnka.Zalałam zimną wodą, tak aby je przykryła.Dodałam ziele angielskie i liście laurowe.Gotowałam około 2-3 godzin aż mięso będzie miękkie.Powinno odchodzić od kości.W połowie gotowania dodałam obraną włoszczyznę i starte(lub pokrojone na plasterki) ząbki czosnku.Pod koniec gotowania dodałam sól i pieprz.Wyjęłam warzywa i mięso do ostudzenia.Wywar przecedziłam przez sitko.Można go doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.Mięso obrałam z kości, skór i chrząstek.Rozdrobniłam je.Mięso można kroić wedle upodobań.Przełożyłam je do szklanek (miseczek).Mnie wyszło 11 sztuk.Dodałam plasterki marchewki i zieloną pietruszkę.Można dodać również groszek albo plasterki jajka na twardo.Zalałam wywarem.Odstawiłam do ostygnięcia a następnie do lodówki.Podawać polane octem winnym lub skropione sokiem z cytryny.Smacznego.