ßßß Cookit - przepis na DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ

DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ

nazwa

Wykonanie

Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem.
Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak.
Kwaskowaty i słodki zarazem.
Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z białym serkiem.
Składniki:
2 kg rabarbaru
1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki )
kawałek około 5 cm korzenia imbiru
sok z dwóch cytryn
400 ml. wody
Łodygi rabarbaru oczyściłam.
Odkroiłam liście i twarde końcówki.
Umyłam.
Pokroiłam łodygi na małe kawałki i przełożyłam je do głębokiego garnka.
Zasypałam je cukrem
i odstawiłam na około godzinę, aby puściły sok.
Imbir obrałam i starłam na drobnej tarce.
Dodałam go do rabarbaru.
Wcisnęłam sok z cytryn i wlałam wodę.
Dżem smażyłam około godziny, często mieszając.
Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista.
Przekładałam dżem do wyparzonych słoików.
Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia.
Mnie wyszło osiem słoiczków.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/07/dzem-rabarbarowy-z-imbirem-i-cytryna.html