Wykonanie
To bardzo orzeźwiający
napój, który często w lecie przygotowuję w ilościach kilku litrów i który wspaniale gasi pragnienie. Ma przy tym niecodzienny smak. Niezła dawka witaminy C. Nie dodaję
cukru do lemoniad, bo nie lubię, dlatego
napój ten
mogę pić bezkarnie :)Składniki (na jedną szklankę):łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny, najlepiej razem z miąższemmały kawałeczek (około 1 cm) świeżego
imbiruwoda mineralna(opcjonalnie:
cukier)[Składniki na 1-1,5 l
wody - 2-3
cytryny,
imbir o długości ok 5 cm]Wykonanie:Wyciskamy
sok z cytryny, zalewamy
wodą, dodajemy obrany
imbir. Koniecznie zostawiamy na pół godziny albo i dłużej żeby
woda nabrała
imbirowego smaku. Dobrze jest schłodzić w lodówce (w lecie).Można dodać
cukier do smaku.