Wykonanie
Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na
dżem.Dodatek świeżego korzenia
imbiru i
cytryny daje naprawdę wspaniały smak.Kwaskowaty i słodki zarazem.Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z
białym serkiem.
Składniki:2 kg
rabarbaru1 kg.
cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki )kawałek około 5 cm korzenia
imbirusok z dwóch
cytryn400 ml.
wodyŁodygi
rabarbaru oczyściłam.Odkroiłam liście i twarde końcówki.Umyłam.
Pokroiłam łodygi na małe kawałki i przełożyłam je do głębokiego garnka.
Zasypałam je
cukremi odstawiłam na około godzinę, aby puściły sok.
Imbir obrałam i starłam na drobnej tarce.
Dodałam go do
rabarbaru.Wcisnęłam
sok z cytryn i wlałam
wodę.
Dżem smażyłam około godziny, często mieszając.
Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista.
Przekładałam
dżem do wyparzonych słoików.Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia.Mnie wyszło osiem słoiczków.Smacznego!