ßßß Cookit - przepis na ZUPA PIECZARKOWA

ZUPA PIECZARKOWA

nazwa

Wykonanie

Pieczarka posiada mało wartości odżywczych,
ale za to walory zapachowe i smakowe.
pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem
zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania
cholesterolu we krwi
zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy
pieczarki są znakomitym źródłem białka
zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen,
w ilościach porównywalnych do innych warzyw
charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.
związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji
komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi.
Składniki:
10-15 szt.pieczarek
bulion
włoszczyzna
cebula
śmietana do zupy
łyżka masła
ziele angielskie,liście laurowe
sól,pieprz
makaron bądź ziemniaki
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,
liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera.
Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki.
Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam ją na patelni.
Na tarce o grubych oczkach starłam marchew,pietruszkę i kawałek selera.
Warzywa podsmażyłam na maśle.
Podsmażoną cebulę i warzywa dodałam do zupy.
W czasie gdy warzywa się gotowały zajęłam się pieczarkami.
Umyłam je,obrałam,pokroiłam na paseczki, i podsmażyłam na patelni na masełku.
Podzieliłam je na dwie części z czego jedną zmiksowałam z odrobiną śmietany i pieprzu.
Pieczarki dodałam do zupy.
Pozostało jeszcze ugotować makaron.
Możecie ziemniaki jak kto woli ;)
Można dodać więcej śmietany,
posypać zieloną pietruszką
i zajadać się tą pachnącą i pożywną zupką.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/09/zupa-pieczarkowa.html