ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Moi rodzice posiadają dość duże ekologiczne gospodarstwo rolne. Mają konie (część to zaimportowane z Francji kłusaki, które można oglądać na rodzimych torach wyścigowych oraz w Czechach) i bydło mleczne. A o co mi konkretnie chodzi z tą dygresją o koniach? Otóż, jeśli na łące pasą się konie, to jest duże prawdopodobieństwo, że chętnie i bujnie będą tam rosły pieczarki. Smak i zapach tych zerwanych z łąki grzybów jest nieporównywalnie lepszy, intensywniejszy od tych, które można kupić w sklepie. Nic się nie może równać z zupą pieczarkową mojej mamy, czy z jej sosem śmietanowo-pieczarkowym. Zatęskniłam ostatnio za tym smakiem i ugotowałam najprostszą zupę pieczarkową. Niestety miała się do oryginału trochę jak chleb z supermarketu do chleba z własnego piekarnika, ale tym, którzy nie mieli okazji próbować „tamtych” legendarnych pieczarek z pewnością posmakuje 😉
Składniki (6 porcji):
400 g pieczarek
1,5 litra wywaru mięsno-warzywnego*
1 cebula
10 cm zielonej części pora
3-4 ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
3 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
liść laurowy i ziele angielskie (opcjonalnie)
Jeśli wywar nie był gotowany z liściem laurowym i zielem angielskim, to dodaj teraz 1 spory liść oraz ze 3 kulki ziela. Zagotuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zieloną część pora drobno poszatkuj. Dodaj do wywaru i gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj.
Pieczarki oczyść wilgotną ściereczką (nie płucz ich, bo wchłoną bardzo dużo wody) i jeśli jest taka potrzeba zdejmij z nich skórkę. Tak przygotowanym grzybom wyłam nóżki i je posiekaj (ależ to brzmi brutalnie), kapelusze przetnij na pół i pokrój na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Kiedy będzie szklista, wsyp pieczarki, oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażaj przez około 5 minut. Zrumienione grzyby delikatnie przełóż do wywaru.
Zupa powinna się gotować jeszcze około 10 minut (do miękkości ziemniaków i do czasu aż smaki się przegryzą). Do gotowej zupy dodaj śmietanę (aby uniknąć zwarzenia się, rozmieszaj ją najpierw z dwiema łyżkami gorącego wywaru). Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
* np. rosołu, lub w wersji wege wywaru warzywnego
Related Posts
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pora
Zupa krem z brokuła, pietruszki i pora
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-pieczarkowa