Wykonanie
Dziś polecam zrazy wołowe w dwóch odsłonach - czyli .... z dwoma propozycjami różnych farszy.Zaczynamy;-)
Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam,posoliłam i popieprzyłam.Farsz - odsłona pierwsza:Składniki:
CebulaOgórek kiszonyNatka pietruszkiBoczek wędzonyMusztarda francuska
Składniki zmiksowałam
i posmarowałam farszem kotleta.
Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami.
Farsz- odsłona druga:Składniki:
cebulagrzyby (mogą być suszone)
Podsmażyłam pokrojoną w plasterki
cebulę.
Suszone grzyby namoczyłam, pokroiłam i dodałam do
cebulki,wszystko jeszcze chwilę dusząc.Doprawiłam
solą,
pieprzem i nakładałam na rozbity kotlet.I tak jak w poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami.
Obtoczyłam zrazy w
mącei podsmażyłam na dużym ogniu.
W międzyczasie zagotowałam w garnku
wodę,dodałam do niej
bulion i podsmażoną
cebulkę.Dusiłam w nim zrazy do miękkości w zależności od
wołowiny.
Powiem tylko,że moje rozpływały się w ustach.Pod koniec duszenia dodałam
śmietanę.Zrazy można podawać z różnymi rodzajami
kaszy.Smacznego!