Wykonanie
Sezon na
kurki trwa - należy więc korzystać.
Powinno się je suszyć, marynować i dusić.
Pieprznik jadalny jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco,
żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych.
Prawda ,że ładne? A jak pachną!! ;-)
Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z
KURKAMISkładniki:
0,5 kg
kurek1
cebulamasło około 2 łyżki
świeży
koperekśmietana 18%makaron uszka nr.40 Lubelli
sól,
pieprzTe pięknie
pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam i umyłam.
Pokroiłam w kostkę
cebulę i podsmażyłam ją na
maśle na patelni przez około 10 minut.
Dolałam odrobinę
wody,żeby
cebula zmiękła a następnie dodałam
kurki.
Dusiłam wszystko około15 minut pod koniec wsypując pokrojony
koperek,
doprawiając
solą i
pieprzem.
Następnie dodałam opakowanie
śmietany i dusiłam jeszcze około 10 minut.
Ugotowałam
makaron al dente,polałam go sosem z
kurek i danie gotowe.
Pychotka! ... i szybciutko idźcie po
kurki do lasu!
Smacznego!