Wykonanie
Przepis na
kaszankę otrzymałam od teścia, u Niego w rodzinie masarze, wcześniej robili wszelakie
wędliny, teraz, emerytowani czasem podzielą się swoją wiedzą.
Kaszankę robiliśmy wspólnie, a właściwie ja wykonywałam polecenia, co i jak zrobić. Wyzwaniem okazały się zakupy, gdyż
wątróbki wieprzowej nie mogłam dostać - zdziwiłam się bardzo. Wybiegałam tą
wątróbkę, mogliśmy zaczynać...
Składniki:1 kg
Serca wieprzowego1/2kg
wątroby wieprzowej (można użyć mniej)1/2 kg podgardla lub
boczku surowego20dkg
słoninymajeranek do smaku2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakujelita ( u nas naturalne)2 szklanki
krwi wieprzowej1kg
kaszy jęczmiennejWykonanie:
Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy
serce, gotujemy do miękkości. W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub
boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.W
między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z
wodą i odrobiną
octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar
soli.Wyciągamy wszystko z garnka, czyli
serce wątróbkę, podgardle.Przyprawiam
wywar na końcu
solą i
pieprzem.
Kasze gotujemy w wywarze - 2 części
wywaru, 1 część
kaszy.Wątrobę, podgardle,
serce mielimy razem ze
słoniną.Do gorącej
kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku
majerankiem,
solą i
pieprzem, dodajemy także
czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita
kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "
kiełbaski".Parzymy
kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy.Możemy cieszyć się gotowym domowym wyrobem.Poniżej dodaję kilka fotografii, które udało się nam zrobić podczas pracy ;)