ßßß Cookit - przepis na Mozzarella smażona z salsą podana

Mozzarella smażona z salsą podana

nazwa

Wykonanie

Polubiłam mozzarelle, ma wiele zastosowań, możemy ją wcinać na zimno, dodaną do sałatek, a także na ciepło. Topi się doskonale, pizza prezentuje się znakomicie, a smażona mozzarella jest po prostu obłędna w smaku. Polecam!
Składniki:
(na dwie porcje)
Mozzarella (kulka)
jajko
1/3 szklanki bułki tartej
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżka oliwy do smażenia
Salsa:
pomidor (duży) lub 2 mniejsze
garść posiekane bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżka oliwy
Wykonanie:
Pomidora/y płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Gdy mamy wrażliwe żołądki usuwamy skórkę. Nacinamy pomidora w kształcie X przelewamy wrzątkiem.
Usuwamy skórkę ja tego nie zrobiłam)
Przecinamy pomidora na pół,następnie usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w kostkę.
Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną bazylie, sól, pieprz i łyżkę oliwy.
Całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły.
Mozzarellę odsączoną z płynu kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) przyprawiamy solą i pieprzem.
Panierujemy: obtaczamy w bułce tartej, następnie wkładamy do rozbełtanego jajka i ponownie do bułki tartej.
Smażymy na rozgrzanej oliwie do zarumienienia się z obu stron.
Podajemy razem z salsą i np. ulubionym pieczywem;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/mozzarella-smazona-z-salsa-podana.html