Wykonanie
Polubiłam
mozzarelle, ma wiele zastosowań, możemy ją wcinać na zimno, dodaną do sałatek, a także na ciepło. Topi się doskonale, pizza prezentuje się znakomicie, a smażona
mozzarella jest po prostu obłędna w smaku. Polecam!
Składniki:(na dwie porcje)
Mozzarella (kulka)
jajko1/3 szklanki
bułki tartejszczypta
soliszczypta
pieprzułyżka
oliwy do smażeniaSalsa:
pomidor (duży) lub 2 mniejszegarść posiekane
bazyliiszczypta
soliszczypta
pieprzułyżka
oliwyWykonanie:Pomidora/y płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Gdy mamy wrażliwe żołądki usuwamy skórkę. Nacinamy
pomidora w kształcie X przelewamy wrzątkiem.Usuwamy skórkę ja tego nie zrobiłam)Przecinamy
pomidora na pół,następnie usuwamy gniazda nasienne.Kroimy w kostkę.Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną
bazylie,
sól,
pieprz i łyżkę
oliwy.Całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły.
Mozzarellę odsączoną z płynu kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) przyprawiamy
solą i
pieprzem.Panierujemy: obtaczamy w
bułce tartej, następnie wkładamy do rozbełtanego
jajka i ponownie do
bułki tartej.Smażymy na rozgrzanej
oliwie do zarumienienia się z obu stron.Podajemy razem z salsą i np. ulubionym
pieczywem;)