Wykonanie
Te
jajka zawładnęły naszym podniebieniem! Uwielbiają je wszyscy, to właśnie one stanowią najliczniejszą część z dań które podajemy w Wielkanoc. Są smaczne na zimno jak i na ciepło;-)
Składniki:
jajka - 15 sztuk
pieczarki - 500 gram
pietruszka (
natka) - pęczek
majonez* - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
sól pieprz - do smaku
bułka tarta - 1 szklanka
masło do smażenia - 4 łyżki(2 łyżki do
pieczarek i dwie
potem do smażenia
jajek)*
majonez możemy zastąpić miękkim
masłemWykonanie:Gotujemy
jajka na twardo. W tym czasie kroimy drobno
pieczarki i podsmażamy na
maśle. Ugotowane
jajka studzimy.Najlepiej ząbkowanym nożem
jajka przecinamy wzdłuż ich długości. Wyciągamy zawartość skorupiki, kroimy drobno - możemy rozdrobnić je w melakserze, wtedy wystarczą dosłownie trzy obroty noży;) Skorupki oczywiście zostawiamy - będziemy je napełniać farszem.
Natkę pietruszki siekamy drobno. Do miski wkładamy
jajka,
pieczarki,
natkę pietruszki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
musztardę majonez lub
masło. Całość mieszamy w celu połączenia składników. Napełniamy puste skorupki farszem.Przed podaniem
jaja wkładamy do
bułki tartej (farsz maczamy w
bułce). Podsmażamy na patelni na rozgrzanym
maśle na wolnym ogniu - do zarumienia
bułki.Gdy chcemy zrobić to w piekarniku tedy na "panierowane"
jajka dajemy odrobinę
masła, w piekarniku się rozpuści i utworzy się chrupiąca skórka.Smacznego;-)