ßßß
Składniki:600 gr mąki pszennej (my wykorzystaliśmy tortową typ 450) + ewentualna do podsypania1 i 1/2 szklanki wody40g drożdży2 łyżeczki cukru4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soliSos pomidorowy z bazylią i oreganoSerSzynkaOliwki
Przygotowanie:Mąkę przesiej przez sito na stolnicę lub do dużej miski.Zagrzej połowę wody aby była letnia (nie może być bardzo gorąca lub wrząca). Rozpuść w niej drożdże i cukier i pozostaw na 5-10 aż drożdże zaczną pracować. Pozostałą część wody również zagrzej do podobnej temperatury.Do mąki wlewaj powoli drożdże starając się łączyć składniki przy użyciu łyżki lub noża. Następnie w podobny sposób dodaj pozostałą cześć wody, oliwę z oliwek i sól. Całość dokładnie ugniataj ok. 10 minut podsypując w razie konieczności dodatkową mąką.Kiedy ciasto będzie samo odchodziło od ręki nasmaruj je oliwą z oliwek i włóż je do wysmarowanej również oliwą z oliwek miski. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki na pizze.Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij je na deskę i popracuj nim jeszcze chwilkę. Następnie podziel na 2-4 części. Wszystko zależy od blachy. Z podanych proporcji nam wychodzi 4 pizze wielkości 30 cm.Blachę na pizze wysmaruj oliwą z oliwek i wyłóż na nią rozwałkowaną część ciasta. Ciasto możesz też formować bezpośrednio na blasze – kwestia gustu :). Następnie przykryj na 5 minut ściereczką. Spowoduje to dodatkowe wyrośnięcie ciasta i jego rozprowadzenie bezpośrednio na blasze będzie dużo prostsze.Na wierzchu ciasta rozprowadź sos pomidorowy. Następnie ułóż ser i szynkę i na koniec posyp oliwkami. Oczywiście kompozycja pizzy może być dowolnaTak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego na 220-250 stopni piekarnika na środkowym szczebelku. Piecz 10 do 12 minut.