Wykonanie
Na potrzeby konkursu „Szklanka soku do śniadania” organizowanego przez Tymbark, przygotowaliśmy nasz autorski przepis na omlet. W naszym mniemaniu opracowaliśmy zdrowe śniadanie, które ze szklanką soku będzie tworzyło idealną całość.
Składniki:1 łyżka
oliwy z oliwek0,5 średniej wielkości
cebuli100 g pokrojonych na połówki
pomidorków koktajlowych (ok 7-8 sztuk)8 posiekanych dużych listków świeżej
bazylii3
jajka1 łyżka
mleka10-20 g startego na grubej tarce
sera Grana Padano (ilość
sera należy dostosować wedle upodobania)
sól i
pieprz do doprawienia40 g
pieczywa żytniegoszklanka soku tymbark 100%Przygotowanie:Do miseczki wbij
jajka, dodaj
mleko i wsyp
ser. Wszystko razem rozrób. Dopraw
solą i
pieprzem.Następnie pokrojoną w piórka
cebulę przesmaż na wcześniej rozgrzanej patelni z wykorzystaniem
oliwy z oliwek. Kiedy
cebula zacznie się rumienić dodaj
pomidorki. Smaż je chwilę do momentu kiedy nie zmiękną. Dodaj posiekaną
bazylię. Całość
posól (
pomidorki w trakcie smażenia stają się kwaśne i warto je doprawić
solą).Do tak przygotowanej podstawy wylej wcześniej przygotowane
jajka i smaż na małym ogniu do momentu kiedy nie zetną się
jajka.Omlet możesz spożywać sam oraz z dodatkiem
pieczywa. Idealnie komponuje się z
sokiem pomarańczowym Tymbark.