Wykonanie
Bezy to słodki wypiek na który składa się
białko i
cukier. Kluczowym elementem przy tworzeniu tej wyjątkowej słodkości jest staranne oddzielenie
żółtka od
białek (nawet niewielka ilość
żółtka spowoduje słabsze ubicie piany). Charakterystyczną cechą bez jest ich suszenie w piekarniku w niewielkiej temperaturze.
Składniki:4
białka (dokładnie oddzielone od
żółtek)250 g
cukru pudruszczypta
soli (nie będzie wyczuwalna i spowoduje szybsze i łatwiejsze ubicie
białek)Przygotowanie:Do czystej i suchej miski wbij
białka (wszelkie pozostałości na ściankach takie jak
woda czy tłuszcz spowodują, że piana się nie ubije). Dodaj szczyptę
soli. Całość zmiksuj na sztywną pianę.Gdy piana będzie mocno sztywna tj. po odwróceniu do góry dnem miski zostanie ona na swoim miejscu, dodawaj pomalutku (łyżka po łyżce)
cukier puder całość delikatnie mieszając.Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe
bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, gdyż
beza urośnie.Piecz w 110- 120 C w lekko uchylonym piekarniku przez około 1 h.Długość wypieku i suszenia bez zależy od ich wielkości i rodzaju piekarnika. Dlatego obserwuj je w trakcie pieczenia i jeżeli uznasz, że czas pieczenia należy skrócić lub wydłużyć to tak zrób.