ßßß Cookit - przepis na Praliny z kaszy gryczanej

Praliny z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

U mnie nadal słodko, choć dzisiejsze smakołyki nie są już typowo letnie. Mimo tego, świetnie nadają się na prezent, kiedy ma się zaproszenie na letnie przyjęcie. Jeśli nie macie specjalnej okazji, nic nie szkodzi, równie dobrze możecie zjeść je sami, zamiast kupnych słodyczy. Nawet nie wyobrażacie sobie, jak orzechowo smakują. Zapraszam do spróbowania.
100 g kaszy gryczanej
250 ml śmietany roślinnej
200 g daktyli
100 g mielonych migdałów
2 łyżki oleju kokosowego
nieco rumu
nieco cukru (opcjonalnie)
gorzka czekolada
Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć kilka godzin. Kaszę ugotować ze śmietaną (ewentualnie dolać trochę wody, jak będzie za gęsta), dodać olej kokosowy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Dodać odcedzone daktyle, wszystko zmiksować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować małe kulki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtoczyć w niej kulki i ułożyć na kratce lub papierze do pieczenia do stężenia. Można posypać mielonymi migdałami.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/07/praliny-z-kaszy-gryczanej.html