Wykonanie
U mnie nadal słodko, choć dzisiejsze smakołyki nie są już typowo letnie. Mimo tego, świetnie nadają się na prezent, kiedy ma się zaproszenie na letnie przyjęcie. Jeśli nie macie specjalnej okazji, nic nie szkodzi, równie dobrze możecie zjeść je sami, zamiast kupnych
słodyczy. Nawet nie wyobrażacie sobie, jak
orzechowo smakują. Zapraszam do spróbowania.100 g
kaszy gryczanej250 ml
śmietany roślinnej200 g
daktyli100 g mielonych
migdałów2 łyżki
oleju kokosowegonieco
rumunieco
cukru (opcjonalnie)
gorzka czekoladaDaktyle zalać wrzątkiem i moczyć kilka godzin.
Kaszę ugotować ze
śmietaną (ewentualnie dolać trochę
wody, jak będzie za gęsta), dodać
olej kokosowy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Dodać odcedzone
daktyle, wszystko zmiksować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować małe kulki i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, obtoczyć w niej kulki i ułożyć na kratce lub papierze do pieczenia do stężenia. Można posypać mielonymi
migdałami.