Wykonanie
Im bliżej świąt, tym świat się szybciej kręci i czas coraz szybciej pędzi. Obowiązków przybywa nam z dnia na dzień, a tuż przed finałem czeka nas (jak co roku) pytanie, czy ze wszystkim zdążymy. Zdążymy, jeżeli nie będziemy brać sobie na głowę zbyt wielu trudnych zadań.Postarajmy się, aby święta były dla nas radością, a nie udręką. Doskonale można ułatwić sobie życie korzystając z prostych, szybkich przepisów. Takie i tak są najsmaczniejsze, a w stanie odprężenia i zadowolenia będą nam smakować podwójnie. Proste dekoracje zrobią swoje. W bardzo łatwy sposób można je przygotować wraz z całą rodziną.Tymczasem zapraszam Was na pyszne, świąteczne muffinki. Przepis jest już wypróbowany, więc możecie brać w ciemno :-)Dodaję je do przepisów wielkanocnych i Was również zapraszam do dodawania propozycji na Wielkanoc, obojętnie czy słodkich, czy słonych. Jak to zrobić, opisałam tutaj .Zapraszam. Im nas więcej, tym milej!Muffinki
kokosowe (przepis bazuje na tym przepisie)4
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
oleju1 czubata łyżka
wiórków kokosowychdowolny krem do ciasta lub
budyńBiałka ubić mikserem na sztywną pianę, dodawać na przemian po jednym
żółtku, trochę
cukru i
olej, ciągle ubijając. Na koniec dodać wymieszane
mąki i wiórki. Całość wymieszać delikatnie łyżką albo mikserem na najmniejszych obrotach (z wyżej podanych składników wyszło mi 12 babeczek).Piec ok. 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku przy temperaturze ok. 180 ˚C. Należy czuwać na nimi i nie piec za długo, aby nie były zbyt suche. Najlepiej sprawdzić po 15 minutach patyczkiem.