ßßß Cookit - przepis na Słynna (normalna) zupa z kapusty

Słynna (normalna) zupa z kapusty

nazwa

Wykonanie

Dlaczego słynna? W całych Niemczech nie ma chyba osoby „przy kości”,
która jej nie zna. Kursuje pod nazwą „Kohlsuppe” i zrobiła karierę jako istny cud dietetyczny. „Jedz przez tydzień tylko i wyłącznie tę zupę, tyle ile chcesz,
a schudniesz tyle i tyle kilogramów”. Tak brzmi slogan reklamowy, a jak wygląda rzeczywistość? Moja rada – nie próbować! Nie warto! Straszna męczarnia. Wiele osób już przez to przeszło i nic.
Wszelkie diety ograniczające się do małej ilości produktów są szkodliwe dla zdrowia, badania wykazują, że podczas takiej diety tracimy tylko niewielką ilość tłuszczu, natomiast nasze mięśnie służą organizmowi za magazyn i z nich właśnie pobierane są niezbędne zapasy. Tak więc nie osłabiajmy niepotrzebnie naszych mięśni – żadnych diet.
Liczenie tych nieszczęsnych kalorii nigdy nie zaprzątało mi specjalnie głowy i odchudzanie wcale nie ma być głównym wątkiem tego bloga, ale tyle trąbi się
o dietach, szczegónie wiosną, że muszę od czasu do czasu o tym wspomnieć. Będę więc zniechęcać do wszelkich diet i zachęcać do zajadania warzyw i owoców.
Traktujce moją zupę, jako n o r m a l n ą zupę. Pewnie znacie podobne z waszych rodzinnych domów, nie trzeba strasznie trzymać się mojej listy składników, można ugotować ją z tego, co akurat mamy pod ręką. I tu mamy kolejną zaletę, dzisiejsze danie jest bardzo ekonomiczne, jeżeli zaplątało nam się trochę takich, trochę siakich warzyw w lodówce, to przyszła pora na moją propozycję.
Przepis na zupę z kapusty:
2 małe cebule
1/2 małej główki kapusty
2 ziemniaki
2 marchewki
2 różyczki brokuła
2 różyczki kalafiora
1/2 czerwonej papryki
trochę oleju z oliwy
przyprawy do smaku, użyłam tylko soli i chilli w proszku
Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć z dodatkiem oleju, na złoto, w dużym garnku. Dolać 1 litr wody, zagotować i w tym czasie kroić w kostkę lub w prążki kolejne warzywa i dokładać do garnka
* . Gotujemy tak długo,
aż warzywa będą miękkie. Podajemy z chlebem (najlepiej własnej roboty, świeżym, jeszcze ciepłym, szybki przepis podaję tutaj). Niewegetariańskim czytelnikom pewnie nie zabraknie pomysłów na dostosowanie przepisu do własnych potrzeb i uzupełnieie go na przykład kiełbaską (cicho, ja tu takich słów mięsnych używam ;-).
*Wskazówka:
Najpierw kroimy te warzywa, które muszą gotować sie najdłużej, czyli ziemniaki, marchewkę i kapustę, a na koniec brokuła, kalafiora i paprykę. Taki sposób postępownia znacznie skraca czas przygotowywania dań.
Polecam więc zastosowanie tej metody dodawania w codziennym przygotowywaniu wszystkich dań.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/04/synna-normalna-zupa-z-kapusty.html